We zijn niet van lo(n)tje getikt

De kerstvakantie is een feestelijke tijd. Vooral met de jaarwisseling wil iedereen een feestje bouwen. Dit mag ook, maar we moeten ons wel aan een aantal regels houden.

De gemeente houdt ieder jaar een campagne onder de naam ‘we zijn niet van lo(n)tje getikt’ om de jaarwisseling veilig en normaal te laten verlopen. Er worden verschillende maatregelen genomen om overlast, vernielingen en schade te voorkomen. Een paar voorbeelden van maatregelen zijn: geen vreugdevuren, geen vuurwerk in de omgeving van scholen, afsluiten van ondergrondse vuilniscontainers en extra controles van StadsToezicht en politie. Ook  zijn er algemene straatregels waar iedereen zich aan moet houden.

Wat als het uit hand loopt?

Mocht het toch uit de hand lopen, dan treedt de politie tegen mensen die overlast veroorzaken onverbiddelijk op. Daarvoor zet de politie extra agenten in. De gemeente, politie en Openbaar Ministerie kunnen ook extra maatregelen nemen, zoals het geven van een bekeuring bij het afsteken van vuurwerk bij scholen en winkelcentra, het verhalen van schade op de daders en supersnelrecht. Op 3 januari is er een zitting met zaken gerelateerd aan de jaarwisseling.

Mocht je getuige zijn van overlast, agressie, geweld, etc bel dan 112! Ook als je in de buurt van de school woont en je ziet verdachte zaken, neem dan contact op met de politie. Onthoud de kenmerken van de dader(s), zoals kleding en vervoermiddel, en geef die door aan de politie.

Agressie en geweld

Tijdens Oud & Nieuw is er een grotere kans dat dingen uit de hand lopen. Helaas slaat een feeststemming soms om in agressie en geweld. Relschoppers brengen dan zichzelf en anderen in gevaar. Vaak hinderen zij ook politie, brandweer en ambulance. Help jij mee om Oud & Nieuw een feest te laten blijven? Kom in actie als je getuige bent van agressie en geweld. Er is altijd wel iets wat je kunt doen. 112 bellen bijvoorbeeld. Let altijd goed op je eigen veiligheid. Schat de situatie in en kies wat de juiste actie is.